SOLTUN - SIDEN ....... Meny til venstre nedover   
    Søk i våre sider:




Forsiden Kontaktside Nils Petter´s sjømannsliv De måtte rømme I Gestapo-avhør Brev fra Barnevernsnemnda Seterdriften i Apmelesj Sigrid sin slekt - fra ca. 1750 Jentoft sin slekt fra 1650 Jentoft fortsettes Helligskogen Se hva vi fant i potetåkeren







 
 
Forsiden >

Fra tiden om bord på gass-tankeren LPG/T ”Nyhavn” må jeg fortelle en del. Det var den eneste gangen jeg ikke reiste med HT-båter. (Hansen-Tangens rederi.).
”Nyhavn” var eid av Christian Haalands rederi i Haugesund. Grunnen til at jeg var om bord der, var at jeg fant på å ”prøve et annet rederi” – for en gangs skyld. Ja, det var trivelig der også.
 
image679.png

”Nyhavn” var en spennende båt. Den var relativt liten – 25.000 tonn d.w. 
Ja, liten og liten – fru Blom.
Hurtigruteskipet ”Trollfjord” er på 16.000 tonn. Men i den store verden er dette lite. Rundt om på verdenshavene går det skip som er på flere hundre-tusen tonn !   De er kjempesvære.
 Vi gikk med flytende gass – lasta måtte holde 200 kuldegrader for å være trygg, og holde seg i flytende form. Fra Melkøya i Hammerfest fraktes det ut last som kan sammenlignes, men ikke helt det samme. Vår type last var mer eksplosiv. Som dere ser på bildet over, er det masse ”stenger” som står opp på dekk. Det er ventiler, som blåste ut overtrykk fra lasten når trykket ble for stort. Egentlig var hele båten en flytende ”bombe” men vi tenkte aldri på at det var farlig. Jaja, farlig var det jo heller ikke, for alle om bord var flinke folk, og båten var bygd for å kunne frakte farlig last – med det sikkerhetsutstyr som trengtes. Og fart – det hadde vi. 
Båten var utstyrt med en kjempestor motor i forhold til skutas størrelse. Vi gjorde 23 knop på last, - som vanlig marsj-fart !! Det var mye da – husk på at det er lenge siden…..

Båten gikk i ”Tramp-fart”, dvs. at vi ikke hadde noen fast rute, men plukket opp last der vi ble bestilt, og fraktet lasta dit hvor avsender ville ha den. Det var en spennende fart, vi visste jo aldri hvor vi havnet hen, og jaggu piilte vi rundt om i verden. Det at vi gjorde slik fart, var også noe som gjorde oss attraktive – lasta ble levert hurtig. 
Ja, en periode gikk vi i en slags fast rute. Oppdragsgiveren vår holdt til i Melbourne i Australia. For det firmaet gjorde vi flere runder rundt jorda. Vi startet i Melbourne , gikk forbi New Zealand over Stillehavet og skulle rundt spissen av Syd-Amerika, opp på andre siden og til Buenos Aires i Argentina. Stillehavet er kjempestort – og der langt i sør var det absolutt ikke stille.
Dritthav. Når det ikke blåste, var det store, lange dønninger hele tiden. Og den lille båten vår rullet og rullet. – Og rullet. Men for all del, det var ”levelig”. Ikke slik som Nord-Atlanteren om vinteren, kan dere skjønne. Det var bare det at det gynget og rørte seg under oss hele tiden, og reisa var lang – fra Australia til Sør-Amerika.
Dette er normalt ikke noen brukt rute for skipsfarten, men på grunn av båtens store hastighet, løntes dette for vår oppdragsgiver. Hele tiden var vi alene båt på det store havet. Midtveis over er man utsatt for noe underlig. Da hadde vi to torsdager i samme uke hvis vi gikk fra Australia og mot Syd-Amerika. Gikk vi andre veien, måtte vi sløyfe hele torsdagen den uka.
Dette på grunn av at man ”pinser” klokka når man reiser rundt jorda. Drar man østover, skal klokka flyttes en time frem – med jevne mellomrom. Drar man vestover, skal klokka stilles en time tilbake med jevne mellomrom. Flytter man klokka tilbake 24 ganger, så har man jo fått et døgn ekstra, til slutt. Stiller man klokka fram 24 ganger, har man jo ”mistet” en dag til slutt. Dette fenomenet er omtalt og avtalefestet i hyreavtalen mellom rederier og sjømanns-organisasjoner over hele verden. Det er avtalt at det skal være en torsdag. Det blir jo veldig galt hvis man skulle finne på å ha to søndager en uke, eller kanskje sløyfe hele søndagen.
Dette fenomenet har gitt navn på et sted. Midt ute i Stillehavet – lenger nord enn der hvor vi gikk, finnes det ei øygruppe som heter ”Torsdags-øyene”. 

image7951.gif

Her ser dere bilde av Stillehavet – fotografert fra satellitt. Til venstre ser vi litt av Australia og hele New Zealand. Nederst ser vi litt av Antarktis, spissen av Syd-Amerika, og vi kan skimte kysten av både Syd- og Nord-amerika i kanten av verden oppover på høyresiden. Så dere skjønner vel at Stillehavet er det største hav-området i verden.

 I min fortelling her, startet vi som sagt ut fra Australia, gikk forbi New Zealand, med kurs for sørspissen av Syd-Amerka. Vi skulle rundt den ”odden” (Kapp Horn ) og opp et stykke på andre siden før vi fikk sette føttene på landjorda i Buenos Aires i Argentina.
(Derfra bar det til rundt Afrikas ”odde”, og opp på øst-siden til Lorenzo Marques i Mosambique. – Og derfra igjen til Australia, hvor vi gikk i en slags ”kystfart” og losset rundt hele Australia – og endte opp i Melbourne. Og så var det ”påan igjen”……..)

 image7971_1.gif
Her ser dere et litt større satelittbilde. Antarktis er nederst og vi ser Syd-Amerika og Falklandsøyene. 
Langt oppafor Falklandsøyene ligger Buenos Aires.

Vanligvis ”smatt” vi gjennom Magellan-Stredet.
Ned mot Antarktis – i Drakestredet – gikk vi bare en gang. Det var vinter på den sørlige halvkule, uvanlig kaldt, og Magellan var ikke farbar. Egentlig gikk det veldig greitt, det er ikke noe å fortelle fra den turen. Vi kom trygt fram til Buenos Aires. Men den samme turen – videre mot Afrika – ble litt ekkel. Jeg skal komme tilbake til den ”episoden” litt senere, hvis jeg husker på det.


 Is er ikke problem nå for tiden, med bilder fra satelitter er det ikke noen sak. Men i ”gamle dager” hadde vi ikke slike hjelpe-midler. Radioforbindelse med resten av verden hadde vi heller ikke – magnetismen fra den magnetiske sørpol var spesielt aktiv akkurat da. Men det var ikke farlig – vi visste til enhver tid vi var, været var godt, og vi navigerte etter sola, månen og stjernene. Kaldt var det, og utkikene avløste hverandre ganske ofte,fordi de sto og frøs mye. Man blir sløv når man står og fryser, og det sier seg selv at en sløv utkik ikke er noe godt hjelpemiddel i navigasjon. 


Her er bilde av Cap Horn på sørspissen av Syd-Amerika.

Men nå skal jeg fortelle om Magellan-stredet. Det var en flott ”fjord” å gå gjennom. Spesielt for oss som kom fra Stillehavet, og ikke hadde sett land på lenge.  Jeg skal se om det ikke finnes gode bilder å vise :

Satelittbilde med Stillehavet til venstre og Atlanterhavet til høyre. Vi ser tydelig Magellanstredet som et mørkt felt. Det er ganske godt gjort at Magellan fant denne sjøveien….i det hele tatt. Det hvite er skyer over fjellene I Chile. På Atlanterhavs-siden er man I Argentina….
image8031_1.jpg

Her kommer man inn fra Stillehavet – der Magellanstredet starter


 image8051.jpg
Her er en bre som på bildet er tilbaketrukket fra sundet. Men vanligvis er disse
breene mye større, og ”kalver” ofte ned i Magellan-stredet. Jeg har ikke bilder
av dette, men det ser ut som om breene står og spyr…..


 
image8071.jpg

Satelittbilde fra byen Punta Arenas som ligger I Magellan-stredet. (Ser dere sky-dottene?)
Denne byen brukes som ”siste stopp” for folk som skal til Antarktis. (Forskere og ekspedisjoner…)

Buenos Aires er en trivelig by, dvs. folk er trivelig. Men etter det jeg husker, var det mye skitt og lort overalt. Byen ligger langt oppe på Atlanterhavs-kysten – nær grensen av Uruguay. Jeg ble såpass godt kjent at jeg ikke trengte drosje når vi kom dit. En av telegrafistene på Baires radio kjørte meg rundt overalt, når han hadde tid – og orket.

image8091.jpg

image8111.jpg
Her er satellitt-bilde (lang avstand) som viser Buenos Aires og området rundt. Vi ser også Montevideo, som er en by ganske mange sjøfolk kjenner godt til. Vi kan også skimte elva Rio de la Plata….. oppe i elva ligger byen Rosario.
Vi husker jo sangen ”Samboronbon en liten by forutan gata – den ligger inte lang från Rio de la Plata”……  Jim Reeves har også en sang som heter ”My heart is in Rosario”…..

 Da jeg første gang kom til Buenos Aires, fikk jeg sjokk. Vi gikk et stykke opp i elva, og underveis så det riktig ille ut. Elva fløt over av skitt og lort, og elvebreddene var tilsølt av skitten, svart olje og klumper. Det er bare å tilstå – førsteinntrykket da gjorde at jeg aldri noen gang syntes at det var fint i byen. Ja, selve byen var jo OK, men jeg hadde hele tiden det skitt-inntrykket på netthinnen. Jeg kunne derfor ikke få til at NOE var pent.

Folk var også ganske mye kontrollert. Det var politi overalt… og man skulle ikke gjøre mye sprell før man havnet i ”kalabushen”. Politiet var også veldig hensynsløs, jeg skal fortelle en episode om det litt senere.
image8131.jpg
Men … Buenos Aires har mye fin arkitektur….. så ja, det var mye å se i byen

image815.jpg
Her er bilde av   Iguaza - fallene i Argentina.   Det er litt av et syn......

image819.jpg
Tatt fra fly:    Bilde av Pampas Argentinas ”prærie”. Her er bare jordbruk -
Storfe - kjøttproduksjon

Det er egentlig ikke så mye jeg kan fortelle om byen Buenos Aires, utover det jeg allerede har skrevet…. Ja, jeg var jo litt kjent her, men vet ikke så mye å fortelle.


Ja, jeg skulle jo fortelle om politiets opptreden: Militæret styrte jo landet, og folk hadde det tøfft. Politiet slo ned på alt – og herjet med både skyldige og uskyldige – det skulle ikke stort til. Og noen banditter var de, ikke alltid så lov-lydig selv…….

Jeg husker en gang vi hadde avtalt å møtes – 7-8 stykker fra båten, om ettermiddagen når arbeidstiden var over. (Jeg var i land hele dagen, i møter på agentens kontor). Vi satt jo noen stykker på kafeen alt, og manglet bare stuerten. Vi skulle spise middag på en fin restaurant. Etter å ha ventet lenge, kom endelig stuerten. Og han kom i full fart ! Inn gjennom døra - og stupte under bordet, så duken skjulte ham. Vi ble jo veldig paff, og spurte hva som sto på. ”Hold kjeft, hold kjeft” var det eneste svaret vi fikk fra han under bordet. Jaja, vi satt jo der og holdt kjeft. Litt etterpå kom det inn fire politimenn. De vandret mellom bordene i kafeen og så lenge på folk. Vi skjønte da at det hadde noe med stuerten å gjøre, så vi satt der – stille.
Argentinas politimenn var på den tiden noe ”fryktinngytende”. De hadde ei stor gummikølle i beltet på den ene siden, og skarpladet pistol i hylse på den andre siden. Vi satt som sagt stille…. En stund etter at de var gått, kom stuerten frem. 
Han fortalte da at han hadde tatt drosje opp, men visste ikke den nøyaktige adressen til kafeen. Han husket bare at gata het ”Venti-cinco de Mayo” (25.- mai)….. snodig gatenavn, forresten. Ja, så han gikk ut, og begynte å lete etter kafeen. (Vi hadde vært der før, så han skulle nok finne den, mente han.)  Mens han gikk langs fortauet, kom det ei ”svarte-marja” kjørende, og stoppet ved siden av han. Han gikk jo og så på skilter og hus, så de hadde vel lagt merke til at han var litt ubestemt. De spurte hvor han skulle. Han sa da at han var norsk, og skulle treffe noen fra båten på en kafe i området. Politibilen var ei folkevogn varebil, med skyvedører på sidene. Plutselig slo de opp bakdøra, og slengte ham inn i bilen.  Han forsto litt spansk, men det visste ikke politiet, for han snakket engelsk til dem på gata. Sjåføren var ikke ute av bilen, bare de tre andre. Før de kom inn i bilen, ble de tre stående og diskutere, og stuerten hørte at de ikke var enig i om de skulle kjøre han til politistasjonen, eller kjøre han ut i en skog og rane han. De kranglet høylydt, og til slutt gikk sjåføren også ut for å delta i diskusjonen. Da dro stuerten opp skyvedøra på andre siden, hoppet ut og la på sprang. Han sa at han var livredd, for alle fire kom i full firsprang etter han. Heldigvis var han i kjempegod form – vi drev med aktiv trim om bord i båtene…… Så politiet ble lenger og lenger bak. Plutselig så han navnet på den kafeen hvor vi skulle møtes. Men han torde ikke å springe direkte dit. Han sprang inn i ei sidegate – fortsatte tilbake rundt kvartalet, og smatt inn i kafeen. Det var mange småkafeer i området, han sto og lurte, og så at politimennene begynte å gå fra kafe til kafe…….Derfor satt han under bordet hos oss. 
Slutten på denne historien er at vi sjekket utenfor til politiet var borte, ringte etter drosje, og dro på restauranten. Men vi fikk jo alle et ”støkk”, og lærte at vi skulle gå med bestemte skritt når vi vandret i Buenos Aires.

 Videre på vår ”jordomseilings-rute” bar det fra Argentina over Syd-Atlanteren, rundt spissen av Afrika. Av og til stoppet vi i Cape Town, men det var bare for bunkers og post.

Under får dere et inntrykk av Syd-Atlanteren. Som dere ser er det et godt havstykke det også. Og farvannet her, mellom Syd-Amerika og Afrika – ned mot Antarktis – er vanskelig, når det gjelder radio-forhold. En gang trodde rederiet at vi hadde forlist, fordi de ikke hadde fått kontakt med oss etter at vi forlot Argentina – med kurs for Afrika. Jeg var litt ”desperat” etter hvert som vi kom over, fordi det var jo jeg som hadde ansvaret for sikkerheten om bord, på kommunikasjons-siden. Rogaland radio og Portishead hadde gjort seg klar til å starte ettersøk da jeg endelig fikk kontakt med Cape Town radio, som ga beskjed til England og Norge. Men heldigvis – dette skjedde kun en eneste gang !

image8211.gif

Fleste ganger fortsatte vi på østsiden av Afrika til Durban eller Lorenzo Marques.

Mosabique i Afrika var på den tiden nokså skummel, så vi måtte være veldig forsiktig når vi gikk i land. Vi gikk aldri alene – men minst 3-4 stykker i følge, fordi det lurte røverbander overalt - både om dagen og om natta.  Det var også tusenvis av prostituerte overalt. Jeg tror at ugifte kvinner der ikke hadde noe å leve av, så derfor måtte de ty til prostitusjon for å overleve. Ja, jeg tror virkelig det. Det virket som om ugifte voksne kvinner var fritt til avbenyttelse for alle mannfolk som ønsket det, enten de ville eller ikke !  Slik vi forsto det, var kvinner som ikke fant seg en ektemann ikke helt godtatt . Vi ble advart på det sterkeste mot å ha noen som helst kontakt med kvinner her. Hvilke sykdommer som florerte, og som man kunne bli smittet med, visste ingen. Men folk ble syke og døde uten at noen kontaktet lege. Ja, det var vel vanskelig å finne noen skikkelige leger også…

image8231.jpg
På kartet over ser vi avmerket Cape Town og Durban. Lenger oppe, der hvor øya Madagaskar begynner, ligger Lorezo Marques på fastlandet inne i den store bukta.
Fra Mosambique gikk ferden videre over havet til Australia igjen.

image8251.jpg

Som dere ser, det er også et godt havstykke fra Afrika til Australia. Vi ser Afrika og Madagaskar til venstre, Antarktis nederst, og Australia helt til høyre i jordkula.

image8271.jpg
Australia var TRIVELIG..spesielt syntes jeg at Melbourne var en fin by…..Utafor Melbourne ser dere øya Tasmania….Folk i Australia er liketil og greie, og lett å komme i kontakt med – selv i storbyene. Jeg var helt forfær, og ”forelsket” meg i Melbourne…… Vi ble ganske godt kjent der. En gang sa jeg til agenten at jeg kunne tenkte meg å flytte til Melbourne. Han ble i ”fyr og flamme”, og spurte hva jeg kunne tenke meg å arbeide med der. Det hadde jeg selvfølgelig ikke tenkt på, det var jo bare en slags ”teoretisk” tanke. Men dagen etter kom han om bord sammen med en skipshandler – som tilbød meg jobb i Melbourne ”på flekken”. Og jeg skal si det gikk ”fort i svingene”. Skipshandleren hadde en ledig leilighet, og jeg måtte absolutt bli med og se på den. Ja, den var kjempefin, og i et fint område, ikke langt fra stranden. Og jeg skal si – det fristet over evne. Jeg takket ja til både jobben og leiligheten !!! Jeg fikk agenten til å kontakte konsulatet i Sydney, for å ordne med visum, oppholdstillatelse og arbeidstillatelse. Han skulle ordne alt dette til vi kom tilbake på neste tur…….. Men slik gikk det ikke, jeg sitter jo her hjemme i Skibotn og skriver dette…..


Temperaturen her er bare fiiin, så det fristet veldig å flytte dit for godt.  Oii - hvor jeg planla hvordan livet mitt skulle bli.....  
Skipshandleren sa at vi kunne ordne det slik at jeg (inkludert i lønna) fikk to betalte reiser hjem til Norge hvert år……Oiii hvor jeg gledet meg. Og det var alvor, jeg skulle bosette meg i Melbourne !
 

image831.jpg

Port Phillip bay i Solnedgangen..

image833.jpg

                          Og   ”Dalstråka innafor”…….

image835.jpg    Bilde fra Melbourne…

Jaja, slik skulle det ikke gå……Etter den turen kom vi aldri tilbake til Australia igjen.
På neste rundtur, da vi passerte Cape Town, fikk vi beskjed om å gå til Durban, losse
der, og gå til Ras Tannurah i Den Persiske Gulf, og laste for Japan.

image837.png
Verden er stor, men liten likevel….Sør-Afrika er nederst, oppafor Afrika ser vi Rødehavet og Gulfen. Vi ser India og Indonesia, Vietnam… og bak rundingen av jordkloden ligger Japan…..

Å gå opp gjennom Det Indiske Hav, er som regel veldig fint….men ikke for meg – den her gangen. Da vi passerte Madagaskar, gikk det for alvor opp for meg at jeg aldri skulle bosette meg i Australia.  Det var litt av en nedtur. Men en ting var jeg glad for…jeg hadde ikke fortalt om dette hjemme, så min mor ble spart for den bekymringen……Hun hadde nok ikke likt det noe særlig…..

Ja, for min del kan det jo også nå være det samme. For da hadde jo ikke Kari vært til, heller ikke Markus , Odin og den lillesøstera deres som ennå ikke er født...Men likevel er jo de planene en del av min historie, så det måtte jo fortelles…..

Altså, vi dro til Ras Tannurah i Saudi Arabia, lastet og dro forbi India, gjennom Malakkastredet, ut i Syd-Kinahavet og til Japan (enda en gang…). Jeg mener å huske at vi losset i Shiogama. Men som tidligere nevnt , med den båten gikk vi i tramp-fart. Før vi kom til Japan, hadde vi allerede fått ordre om å gå i ballast derfra til Alaska, og laste der for San Diego i California-bukta.

image839.png
Her har jeg vridd bildet litt. Nede til venstre ser vi litt av Australia – litt av Indonesia, lenger oppe er Kina og Russland
Vi ser Sibir som peker til venstre som strekker seg mot Alaska helt til høyre. Mellom Sibir og Alaska er Nordvest- Passasjen, som vi kjenner godt til i Norge. Øygruppen nedenfor Kina er Japan (Vi ser Korea-halvøya innafor.) I Alaska lastet vi i Nikiski, en plass inne i øygruppen Aleutene. Disse øyene ser vi som en ”tarm” til venstre ut i havet fra Alaska.

image841.png
Her er Alaska og Alleutene – litt nærmere…..

image843_1.png
 Øya helt nederst heter Kodiac Island. Det er herfra Alaskas storbjørn ”Kodiak-bjørnen” har fått sitt navn.  
 
 image8491.jpg Her er bilde av Kodiac Island i "virkeligheten" .

image8451.jpgBildet er tatt en stormnatt - Vi hadde Alaska forut

image8471.jpgCook Inlet -   Alaska

image8511.jpg   Nikiski  -  Alaska

I Nikiski var det ”drittkaldt” – 30 kuldegrader. Vi hadde isbryter framfor oss da vi gikk inn. Isbryteren forlot oss da vi fortøyde, og vi frøs fast ved piren. Her er jo ingen Golfstrøm som gjør at sjøen holdes isfri om vinteren. Nikiski er en liten plass – ca. 2.000 innbyggere, men i ”Alaska-målestokk” en ganske stor plass likevel. Jeg kjøpte ei tykk fløyelsbukse her, og min far ble kjempeglad da han fikk den av meg. Da vi var ferdig med å laste kom isbryteren inn igjen og hentet oss ut i ”rom sjø”.
Fra Alaska bar det direkte – for full fart – ned til San Diego i Californiabukta. Der var det 30 varmegrader !!! 
Fy flate så syk vi ble. Influensaen raste med oss så vi ikke kunne tenke på annet enn snørr og tårer – en periode.

California er sol, varme og……mye mer.

image8531.jpg
image8551.jpg

Men i California fikk vi en nøtt å knekke. Vi hadde ingen bestillinger på last…. Ingen ville ha oss til å frakte noe – i hele verden. (Båten var jo en spesialbåt som kun fraktet gass.) Vi visste ikke vår arme råd. Båten var veldig dyr å ha i drift – uten inntekter !!

Til slutt bestemte vi oss for å ta en slags ”ferie”. Vi gikk gjennom Panama-kanalen,  og la oss for ankers i ei bukt på ei øy i Karibien. – Motorer og alt avslått – kun to hjelpemotorer i sving…..

image8571.jpg

image8591.jpgBalboa - inn i Panama-kanalen fra Stillehavet.

Gjennom kanalen var det litt av en tur. Nesten nifst. Varmt og fuktig, det satt masse gribber (åtselfugler) langs kanalen. Antakelig var det mye døde dyr – eller dyr som døde – langs kanalen. Jeg vet ikke….
Kanalen er ikke gravet sammenhengende som en ”grøft”. Det er gravet kanaler mellom innsjøer og vatn. Disse sjøene ligger langt over havets overflate, så det er sluser som løfter båtene opp og ned – konstruert etter samme prinsipp som laksetrapper i elver.

image8611.jpg

Panama City ligger ved utløpet – men Balboa ligger helt i munningen av kanalen…

image8631.jpgInne i kanalen - vi skal opp ei sluse.

image8651.jpg
Her er ei sluse som heter Pedro Miguel, slusa opp til en sjø som heter Lago Miraflores

image8671.jpg
En av kanalene som er utgravd mellom sjøene…
image8691.jpg
Midt i Panamakanalen

image8711.gif

Ei sluse med ganske stor høydeforskjell…..vi ser bakenden på en stor båt på tur inn…
image8731.gif
Ute Av kanalen….vi ser havna i Christobal mens vi har kurs for øyene i Karibien.

Det Karibiske Hav er omkranset av øyer…
Fine øyer……

image8791.jpg

Uups……ja, men hun var så skjønn…Det var i Karibien, der vi hadde ”ferie”…..

Gå nå til øverst på siden - klikk og les videre på bolk 4